new-curve-2

Condo Renovation, Provincetown, MA

Architect: b Architecture Studio

This waterfront home, overlooking Cape Cod Bay, is part of an historic grouping of three individual buildings on Commercial Street that have been combined into condominiums.

Begun in November 2014 and completed just in time for summer in May 2016, b Architecture Studios and Cape Associates Builders worked to transform this prosaic dwelling into a stunning light-flooded space—designed to maximize both the living space and the mesmerizing views of the bay.

“The space was totally reconfigured,” said project manager Jon Ziperman. “It was a total gut job requiring leveling of floors, straightening of walls, removing a chimney and fireplace that ran up to the above neighbors’ unit.” The renovation also required a complete rewiring and plumbing system that involved wires and pipes that were integrated into the surrounding units. From wall to wall and floor to ceiling, there was nothing that could be salvaged from the original space.

One of the most prominent changes was moving the stairway from its original placement, where it originally broke up the living and dining space and blocked views to the bay beyond. The stairway now sits on the opposite side of the condominium. With the stairs tucked to the left side of the living area, the sightline now extends from the entry straight through the living and dining areas to the water. The new design allowed for storage space beneath the stairs, which lead to an airy sleeping loft, and room for a desk niche. A light well, where the former sleeping area was, and new windows bring abundant natural light to the central living area.

Innovative features in the entry room include a Murphy bed and sliding glass door separating it from the living area, so that the space can double as a guest room.

“The Murphy bed fit in nicely, allowing for a flush wall at the entry/guest room and a desk niche in the adjacent room,” Brown said. “Convincing the client to create the wrap-around chair rail, lined up with the divided lights of the sliding glass door, makes a purposeful connection in a small space.”

Neolith countertops in the open kitchen and details like the flush minimal baseboard contribute to the sleek, modern aesthetic, now complemented by the owner’s contemporary furnishings. This complete renovation has rendered this compact home worthy of its beautiful setting.

seperatoricon

curve-blue