new-curve-2

New Home, Falmouth, MA

Architect: Jill Neubauer Architects

seperatoricon

The owner’s original vision for their home was to live humbly on their plot of land and leave the entertaining to their children on an adjacent lot. A few meetings with the architect, however, helped them to discover what they really wanted—a gathering space for family that took full advantage of the beauty of the location and the views of the bay. The plans quickly grew (and grew) into a 3,200 square foot dwelling unlike anything they had ever dreamed of.

The home combines three forms, each holding a specific function: a central transparent entry to welcome and draw one into the house, a cathedral great room for gatherings and to connect the home to the natural surroundings, and a long rising shed-roof portion to hold the bedrooms and art studio.

70 southern yellow pine beams are scattered throughout the interior and exterior of the home; some structural, others ornamental. The beams, combined with the open floor plan and the predominance of glass doors and windows, provide a whimsical atmosphere and keep the expansive spaces feeling intimate.

The house boasts many locally sourced materials – Ashfield stone, slate and Sandwich glass details throughout. Cedar siding is fabricated in a calculated seven-row repeating pattern to mitigate the scale of the facades. This exterior siding pattern is also brought into the interior walls. Retractable screen porch screens are cut into the tree columns.

This home appeared in Design New England; learn more here.
This home appeared in Cape Cod HOME; learn more here.

curve-blue