2017-Prism-Logo-GOLD-WINNER-

Major Renovation, Condo, Provincetown

Architect: Pacheco-Robb Architects

The overarching design intent for this 1,455-square-foot West Vine Street condominium was to make the spaces contemporary and functional.

The renovation began with an unexpected structural deficiency in the form of a post located in the middle of the living room that was causing a three-inch dip in the floor. It was removed and replaced with steel columns running down through the walls and into a footing pad with a three-foot depth.

The main living spaces underwent significant changes; the kitchen was reconfigured to open up a formerly cramped space, and the removal of a wall made room for a cascading island with Cesarstone countertops—a crowning feature.

Additionally, an electrical panel was relocated to be able to wrap the refrigerator with a wood veneer frame.

Notable materials include eight-inch-wide ‘Esplanade’ French oak plank floors chosen to complement the reclaimed wood-wrapped ceiling beams, which feature a combination of LED downlighting and uplighting. A sleek gas fireplace with horizontal slate surround and paneled wall backing replaced an old wood-burning stove—furthering the design program.

Pacheco-Robb Architects dismantled an existing spiral stair and replaced it with a cable-rail system—a nautical nod—which is noteworthy for the way it meets code; by running a contiguous oak banister for the entire length of the stair, they were able to avoid having to add a second railing, which would shrink the already narrow stairwell.

Upstairs, a tight bedroom with gabled ceilings was addressed by adding a solar-operated skylight with built-in shade, plus minimalistic furnishings. Structural changes in the master bedroom included eliminating a closest to widen the room, and reconfiguring a bathroom to fit a small walk-in closet in lieu of a long, thin hallway.

The formerly unfinished rooftop deck is now accessed via a six-foot door that opens more than 90 degrees. Azek decking was laid over the rubber roof, and two-inch stanchions were located around the rail’s outer edge.

By opening the floor plan and streamlining the aesthetic, the place now breathes.

seperatoricon

curve-blue